بلاگ

بررسی تفاوت‌‍‌ دندانسازی و دندانپزشکی

بررسی تفاوت‌‍‌های دندانسازی و دندانپزشکی

حفظ بهداشت دهان و دندان تاثیر بسزایی در سلامت لثه و دندانهای شما دارد؛ در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، دندانهای شما دچار عفونت شده و پوسیده می شوند؛ دندانهای پوسیده به مرور لق شده و از دست می روند. زمانی که دهان و دندان شما دچار مشکل می شود به دندانپزشک مراجعه می کنید؛ دندانپزشک پس از بررسی و معاینه ی دهان و دندان شما، در صورت وجود بی دندانی، قالب دندان شما را گرفته و به پزشک دندانساز می دهد تا دندان مناسب شما را بسازد.

دندانساز کیست؟

دندانساز شخصی است که در تعامل با دندانپزشک فعالیت میکند و بر اساس قالب‌هایی که دندانپزشک به او ارسال می کند، پروتز‌های دندانی را ایجاد میکند.

بررسی تفاوت‌‍‌های دندانسازی و دندان پزشکی

دندانسازی چیست؟

در واقع رشته دندانسازی پاسخی برای بعضی از نیازهای دندانپزشکی است و با اینکه هر دو از زیر مجموعه‌ی علم پزشکی هستند؛ اما دندانسازی، نیازهای عملی دندانپزشکی را تامین می‌کند ( به طور مثال ساخت پروتزهای دندانی ). علم دندانپزشکی شاخه‌ای از علم پزشکی است که با توجه به پروسه‌ی علمی به علم بهداشت دهان و دندان و رفع مشکلات دهان و دندان و لثه و آسیب‌هایی دهانی می پردازد. دانش دندانسازی کمک می کند تا خدمات مورد نیاز در زمینه سلامت دندان ارائه شود؛ بدون اینکه به سلامت افراد صدمه‌ای وارد شود. به عبارتی دانش دندانسازی تضمین کننده ارتقای سطح سلامت دهان و دندان افراد جامعه می‌باشد.

خدمات زیبایی دندانسازی

خدمات زیبایی دندانسازی عبارت است از: انواع پروتز‌های دندانی، پروتز دندانی ثابت، پروتز دندانی متحرک و ساخت ایمپلنت برای دندان‌های از دست رفته، دندان‌مصنوعی متحرک یعنی دندان و یا پروتزی که قابل درآوردن باشد.

دندانپزشک کیست؟

دندانپزشک شخصی است که با بیمار ارتباط مستقیم دارد و به معاینه دهان و دندان بیمار می پردازد و با توجه به نوع دندان‌ها و مشکلات دهانی، خدماتی همچون کشیدن دندان، عصب کشی، پرکردن دندان، بهداشت دهان و اقدامات پیشگیری از پوسیدگی مینای دندان را ارائه میدهد.

بررسی تفاوت‌‍‌های دندانسازی و دندانپزشکی

دندانپزشکی چیست؟

دندانپزشکی دانشی است که فرد علاوه بر داشتن دانش و علم و مهارت کافی، بایستی هنر و مهارت دستی و همچنین دید مناسبی نیز داشته باشد؛ زیرا این ویژگی ها در تصمیم‌گیری‌های یک دندانپزشک تاثیر بسزایی می گذارد. دندانپزشک نسبت به دیدی که به یک دندان پوسیده و شدت و ضعف خرابی آن دارد، تصمیماتی را می گیرد و علت اینکه باید مهارت دستی داشته باشد این است که بسیاری از کارهای دندانپزشکی، اعم از تراش دندان تا بازسازی دندان، نیازمند به دست‌هایی هنرمند و توانا می باشد تا بتواند به بهترین نحو ممکن کارهای ظریف دندانپزشکی را انجام دهد.

خدمات زیبایی دندانپزشکی

خدمات زیبایی دندانپزشکی عبارت است از: بستن فاصله دندان‌ها، سفیدکردن دندان‌ها، میناکاری، اصلاح دندان‌های روی‌هم‌رفته، انواع کامپوزیت و لمینت، اصلاح کوتاه یا بلند بودن دندان‌ها، پرکردن دندان‌ها با کامپوزیت همرنگ دندان‌ها، ایمپلنت به جای دندان‌های از دست رفته است.

بررسی تفاوت‌‍‌های دندانسازی و دندانپزشکی

تفاوت دندانپزشکی با دندانسازی

در گذشته دندانپزشکی را مساوی با دندانسازی می‌دانستند؛ اما امروزه دندانسازی تنها بخشی از دندانپزشکی است. رشته دندانپزشکی در مقطع دکترای عمومی نحوه رعایت بهداشت، پیشگیری و درمان بیماری‌های دهان و دندان را آموزش می‌دهد؛ به همین دلیل شاید به کارگیری واژه‌ی دهان پزشکی برای رشته‌ دندانپزشکی جایگزین مناسب‌تری باشد.

همانگونه که میدانید، دندانپزشکی و دندانسازی هر دو زیر شاخه ی رشته علوم‌پزشکی هستند؛ اما تفاوت‌های بسیاری در آن‌ها نهفته است. فرق اصلی بین دندا‌سازی و دندانپزشکی این است که دندانسازی یک حرفه ای است که می توان حتی بدون تحصیل در زیر شاخه‌های مربوط به آن هم به صورت تجربی، این حرفه را کسب کرد و مشغول به کار شد؛ در‌حالی که دندانپزشکی یک شغل تخصصی است که به تحصیلات عالی و مدرک تحصیلاتی در رشته‌های دندانپزشکی نیاز دارد. طول مدت تحصیل در رشته‌های تخصصی، بین ۳ تا ۵ سال بسته به رشته تخصصی، متغیر است.

بسیاری از کارهای مربوط به دندان تلفیقی از علم دندانپزشکی و علم دندانسازی است؛ برای مثال در بسیاری از موارد برای رفع عیوب دندانها و زیباسازی آنها از علم دندانسازی استفاده می کنیم؛ مانند لمینت هایی که توسط دندانساز در لابراتوار ساخته شده و بسیار شبیه به دندانهای طبیعی خود ما هستند. دندانپزشک مورد نظر پس از دریافت لمینت ها با تکنیک و روش خاص خود به صورتی که بین دندان‌ها فاصله ای نیفتد، هوایی زیر آن وجود نداشته باشد و به لثه آسیب نرساند، لمینت زیبایی را در دهان بیمار قرار می دهد.

نتیجه گیری

دندانسازی و دندانپزشکی با هم تعامل دارند و برای پذیرش بیمار به یکدیگر نیاز دارند. دندانپزشک وظیفه ارتباط مستقیم با بیمار و معاینه آن را دارد؛ اما دندانساز به طور غیر مستقیم وظیفه‌اش را انجام میدهد به این صورت که قالبی را که دندانپزشک به لابراتور ارائه کرده را دریافت میکند و بر اساس نظریه دندانپزشک و قالب دهان بیمار، پروتز دندانی مناسبی را تهیه میکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *