فیکسچر، پست یا پایه ایمپلنت
ایمپلنت از دو بخش اصلی شامل پایه (فیکسچر) و روکش (پروتز) تشکیل میشود.
فیکسچر از مهمترین اجزا و بخش های ایمپلنت دندان است. این قطعه به شکل پیچ است و در استخوان فک کاشته میشود. به کلمه ی ایمپلنت در زبان انگلیسی «وسیله کاشتنی» گفته میشود. از آنجایی که تنها بخشی از ایمپلنت دندان که در استخوان فک کاشته میشود فیکسچر است، در نتیجه به خود این قطعه در اصطلاح، یک واحد ایمپلنت گفته میشود. این قطعه زیر خط لثه قرار دارد و تنها بخشی از ایمپلنت دندانی است که در ظاهر دیده نمیشود.
جنس فیکسچر از چیست؟
فیکسچر ایمپلنت (پایه ایمپلنت)، انواع مختلفی دارد، اما معمولا آنها را از جنس آلیاژ تیتانیوم میسازند. تیتانیوم فلز شناخته شده ای است که علاوه بر محکم بودن، توسط بدن انسان به خوبی پذیرفته میشود و به راحتی میتوان به استخوان فک جوش بخورد. همین امر باعث شده تا این آلیاژ در ساخت وسایلی همچون اوردنچر، فیکسچرها، بریج و … بکار برده شود. استفاده از مواد مناسب و درست برای ساخت فیکسچر، احتمال اسئواینتگریشن موفقیت آمیز، بدون خطر تحلیل استخوان و بافت لثه را افزایش میدهد. در زمانی که برای پایه ی ایمپلنت از فلز تیتانیوم استفاده میشود، ممکن است به مرور زمان سایه تیره از زیر تاج سرامیکی آن به نظر بیاید. امروزه برخی افراد که به جنبه زیبایی ایمپلنت اهمیت زیادی میدهند، از پایه های ایمپلنت سرامیکی سفید رنگ که از جنس زیرکونیا یا همان دیاکسید زیرکونیوم ساخته شده است استفاده میکنند.
هزینه فیکسچر به چه عواملی بستگی دارد؟
هزینه فیکسچر به عوامل بسیار زیاد و متعددی بستگی دارد و با در نظر گرفتن آن، هزینه ی ایمپلنت مشخص میشود.
عواملی که در قیمت فیکسچر تاثیر گذار هستند به شرح زیر است:
- جنس فیکسچر
- سایز و اندازه
- ساختار و کیفیت
- پزشک متخصص ایمپلنت
- نوع فیکسچر
- کشور سازنده
انتخاب فیکسچر مناسب:
انتخاب فیکسچز مناسب و سازگار با بدن افراد متفاوت است و به عوامل مختلفی از جمله سایز دندانها، ساختار فک، ضخامت و… بستگی دارد. برای انتخاب صحیح نوع فیکسچر باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
انواع فیکسچر
نحوه کاشت فیکسچر :
در ابتدا جراح دهان و دندان یک حفره کوچک درون استخوان فک و در محل ریشه های از دست رفته ایجاد میکند. سپس فیکسچر را که یک پیچ کوچک و مهم است را با ابزار مخصوص، درون سوراخ ایجاد شده قرار میدهد. این قطعه در نقش پایه یا ریشه ایمپلنت عمل میکند. در واقع فیکسچر همان کاری را انجام میدهد که ریشه واقعی دندان انجام میدهد با این تفاوت که این ریشه زنده نیست.
پس از قرار دادن فیکسچر در داخل استخوان فک، باید منتظر باشید تا استخوان فک طی فرایند استئواینتگریشن که در پایین توضیح داده شده است، پایه ایمپلنت را به خودش جوش بزند و اجازه بدهد ایمپلنت برای همیشه داخل دهان باقی بماند.
فرایند اسئواینتگریشن چیست؟
اسئواینتگریشن به فرایند احاطه شدن فیکسچر توسط بافت استخوانی فک گفته میشود. که به صورت ساده میگوییم فرایند جوش خوردن ایمپلنت به استخوان.
ایمپلنت چیست؟
چگونه دندان از دست رفته را جایگزین کنیم؟
زمانی که یک یا چند دندان به دلایل مختلف مثل ضربه یا عدم رعایت بهداشت از بین میرود، به کمک ایمپلنت، میتوان جای خالی دندان را پر کرد. جراح با انجام یک جراحی پایه ایمپلنت را در لثه فرو میکند و پس از گذشت ۳ الی ۴ ماه ادامه مراحل ایمپلنت(قالب گیری و تحویل روکش) انجام میشود. روکش ایمپلنت با دقت ساخته میشود تا مانند یک دندان سالم و طبیعی به نظر برسد. ایمپلنت جایگزین ریشه طبیعی دندان میشود و اگر به درستی از آن مراقبت شود تا پایان عمر باقی میماند. ایمپلنت ها با جراحی داخل فک قرار میگیرند و جایگزین دندان از دست رفته می شوند. از آنجایی که تیتانیوم موجود در ایمپلنتها با استخوان فک ترکیب میشوند، ایمپلنت ها نمیلغزند، صدا ایجاد نمیکنند یا به استخوان آسیب نمیرسانند. ایمپلنت ها مانند دندان طبیعی نمیتوانند پوسیدگی داشته باشند.
فرایند کاشت دندان یا ایمپلنت چگونه است؟
جراحی ایمپلنت دندان معمولا یک جراحی سرپایی است که به صورت مرحله ای انجام میشود. فرایند کاشت ایمپلنت شامل مراحل زیر است :
- برداشتن دندان آسیب دیده
- آماده سازی استخوان فک، در صورت نیاز
- کاشت ایمپلنت دندان
- رشد و بهبود استخوان
- قرار دادن تکیهگاه
- قرار دادن دندان مصنوعی
- فرایند کامل ایمپلنت از ابتدا تا انتها، میتواند چندین ماه طول بکشد که بیشتر این زمان به درمان و انتظار برای رشد استخوان جدید در فک اختصاص دارد. گاهی اوقات با توجه به شرایط بیمار، روش انجام شده و مواد مورد استفاده، میتوان مراحل خاصی را باهم ترکیب کرد.
عوارض و ناراحتی های پس از جراحی ایمپلنت:
پس از جراحی ایمپلنت ممکن است بعضی ناراحتی های معمول مرتبط با هر نوع جراحی های دندان را تجربه کنید، از جمله این ناراحتی ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تورم لثه و صورت
- کبودی پوست
- درد در محل ایمپلنت
- خونریزی جزئی
- ممکن است پس از جراحی ایمپلنت دندان به داروهای مسکن و آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. اگر تورم، ناراحتی، یا هر مشکل دیگری در روزهای بعد از جراحی بدتر شد، با پزشک جراح خود تماس بگیرید.
ایمپلنت برای چه کسانی مناسب است؟
ایمپلنت برای شما مناسب است اگر:
- اگر یک یا چند دندان از دست رفته دارید.
- استخوان فکی دارید که به رشد کامل رسیده است.
- استخوان کافی برای محکم کردن ایمپلنت ها دارید یا قادر به پیوند استخوان هستید.
- بافت های دهانی سالم دارید.
- تمایل به استفاده از دندان مصنوعی را ندارید.
- از استعمال دخانیات دوری میکنید.
ایمپلنت برایچه کسانی مناسب نیست؟
- افرادی که فکشان کامل رشد نکرده است.
- زنان باردار
- افراد سیگاری، استعمال دخانیات به علت ایجاد خلل در ترمیم بافت ها نتیجه ایمپلنت را دچار مشکل میکند.
- افرادیکه بیماری دیابت و فشار خون کنترل نشده دارند.
- افرادی که از پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن استفاده میکنند.
مراقبت های پس از جراحی ایمپلنت :
- بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. درست مانند دندان های طبیعی خود، ایمپلنت ها، دندان های مصنوعی و بافت لثه را تمیز نگه دارید.
- از برس های طراحی شده ویژه برای تمیز کردن بافت لثه و دندان استفاده کنید.
- به طور منظم به دندان پزشک مراجعه کنید و توصیه های مربوط به تمیز کردن را جدی بگیرید.
- از عادات مضر خودداریکنید و تغذیه ایمپلنت را رعایت کنید. اقلام سفت مانند یخ و آب نبات های سفت را نجویید زیرا باعث شکستگی تاج یا دندان های طبیعی میشوند.
- از تنباکو و محصولات کافئین دار لکه دار دوری کنید.
- اگر دندان قروچه میکنید، به پزشک مراجعه کنید.
- اکثر ایمپلنت های درمانی موفق هستند با اینحال گاهی اوقات، استخوان به اندازه کافی با ایمپلنت فلزی ترکیب نمیشود. برای مثال سیگار کشیدن منجر به شکستن ایمپلنت میشود.
- در صورتی که استخوان به اندازه کافی جوش نخورد، ایمپلنت برداشته میشود، استخوان تمیز میشود و در صورت تمایل میتوان بعد از گذشت سه ماه جراحی را تکرار کرد.